Látnivalók

Látnivalók

Szigligeti vár

Immáron 750 éves múltra tekint vissza Magyarország egyik leglátogatottabb és méltán népszerű vára, a Szigligeti vár, a Balaton északi partján. Délen a Balaton partja mossa, északon pedig a tapolcai tőzeges mezőség és hegyek határolják.

Bárhonnan közeledünk Szigliget felé, a régi vár mindenhonnan szemünk elé tárul. A szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amely a török időkben sohasem hordozta tornyain az oszmán felségjelvényeket.

 

Az Önkormányzat szívén viseli a Vár sorsát, amit semmi sem türköz jobban, mint, hogy pályázatot nyújtott be és ezáltal közel 300 millió forintot nyert a vár fejlesztésére az Új Széchenyi Terv keretében. A vár állagának fenntartása, turisztikai szempontú fejlesztése az elmúlt évek során folyamatosan zajlott, azonban ezek a kismértékű fejlesztések minden esetben a szűkös önkormányzati költségvetésből kerültek megvalósításra. A támogatást az épített örökség fenntartása, a közönség számára történő bemutatása mellett, további turistavonzó szolgáltatásokra, attrakciók megjelenésére fordítják. Ezen fejlesztések eredményeképpen a vár, illetve annak korabeli „élete” sokkal látványosabb, valóság hűbb módon kerül bemutatásra. Sokkal elérhetőbb lesz a családosok, kerékpárosok számára, valamint gondolnak a mozgáskorlátozottak is, akik audivizuálás segítségével hallási és látási ingereket kapnak a várról.

A fejlesztések mellett a működtetés fontos elemét jelenti a rendezvények szervezése és az ide látogatók információhoz juttatása. A várról és a rendezvényekről további információ Szigliget honlapján.