Látnivalók

Látnivalók

Szépkilátó Balatongyörök

A Szépkilátó Balatongyörök és a Balaton legszebb, legcsodálatosabb panorámáját nyújtja. Nevét Eötvös Károlytól kapta 1855-ben, akit megihletett a dombról eléje táruló szép kilátás. A Szépkilátó szabadon látogatható.

A kilátás lenyűgöző: balra a Tapolcai medence tanúhegyei: a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp, a Somló-hegy, a Kis-Somló és a Ság-hegy. Az egykori vulkanikus tevékenység nyomait őrző hegyek körülölelik az öböl keleti részét. Ezt a látványt már csak a Szigligeti vár képe tudja fokozni. Balra, a tanúhegyek előterében magasodnak az újjáépített várfalak, melyek történelmi hangulatot keltenek a szemlélőben.

A 71-es főút menti pihenőhely turistainformációs ponttal (touch info), fából készült, tájba illő pihenőpadokkal, árnyékot nyújtó fenyőkkel várja a turistákat. Az egykor kápolna dombnak nevezett terület a település keleti határában található, az elmúlt években teljes felújításon esett át, autóval, biciklivel is könnyen megközelíthető, a parkolás biztosított.

A Szépkilátóról bővebben olvashat Balatongyörök hivatalos oldalán.