Látnivalók

Látnivalók

Festetics kastély Keszthely

A keszthelyi Festetics-kastély Magyarország leglátogatottabb kastélya. Ma Helikon Kastélymúzeum néven muzeális intézményként működik.

A 18. század közepétől folyamatosan épülő, bővülő kastély 200 éven keresztül a Festeticsek tulajdonában állt. A Festetics család Magyarország egyik legjelentősebb nemesi családja volt. Tagjai fontos szerepet játszottak az ország politikai, gazdasági, tudományos és kulturális életében.
Festetics Kristóf volt a keszthelyi vagyonszerző, aki 1739-ben vásárolta meg a keszthelyi birtokokat.  Fia, (III.) Pál Mária Terézia jogi és pénzügyi tanácsadója volt, aki grófi címet kapott 1772-ben. A család következő generációjához tartozott Festetics (I.) György, a család egyik legjelentősebb tagja, akinek életművéhez tartozik a Georgikon meglapítása és a Helikoni Ünnepségek megrendezése. Fia, László apja nyomdokaiban járt, azonban kevesebb sikerrel. Festetics (I.) Tasziló és Festetics (II.) György – László fiai – rendbe hozták a Festetics család pénzügyi helyzetét. (II.) György az Andrássy-kormányban miniszteri posztot töltött be. Fia, (II.) Tasziló magyar hercegi címet kapott 1911-ben. (II.) Tasziló fia, (III.) György a 20. század első évtizedeiben diplomáciai pályán tevékenykedett. Az utolsó generációhoz tartozó (IV.) György 1944-ben, négyéves korában hagyta el Magyarországot édesanyja, Maria Haugwitz társaságában.
A keszthelyi kastély építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben. Az első építési periódusból (1745-1750) származik a jelenlegi épület középső, keleti szárnya. A barokk stílusú, egyemeletes kastély a korabeli leltár szerint 34 helyiséggel rendelkezett. Már Kristóf idején, majd pedig fia, Festetics (III.) Pál alatt több bővítési terv készült, ám ezek nem valósultak meg. A kastély átalakítását végül Pál fia, Festetics (I.) György kezdte meg 1792-ben. A tervezett U alak két hátranyúló szárnyából csak a déli, könyvtári szárny épült fel klasszicizáló késő barokk (copf) stílusban. A belső munkálatok 1804-ig tartottak.
A következő jelentős átépítést és bővítést 1883-1887 között Festetics (II.) Tasziló végeztette a kastélyépületen historizáló (neobarokk és neorokokó) stílusban. Meghosszabbíttatta a középső, keleti szárnyat, és elkészült az északi szárny. Ekkor épült fel a torony is. Az egész épületet új manzárdtetővel fedték le, valamint központi fűtéssel és vízvezetékkel látták el. A homlokzatok és a belső terek, elsősorban a lépcsőházak átalakításával együtt ekkor nyerte el a kastély mai formáját.
A kastély parkja természetvédelmi terület. A parkban található a pálmaház és a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiház, a park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút kiállítást befogadó épület. A kastély közelében, a Kastély utcában áll az Amazon Ház Látogatóközpont.
A kastélyban főúri életforma kiállítás és a Helikon Könyvtár tekinthető meg. Az enteriőr-kiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18-19. századi főúri életformát mutatják be. A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára több mint 80 ezer kötettel.
A kastély északi szárnyában helyet kapó rendezvényközpont reprezentatív események megrendezésére alkalmas. A báltermek tökéletes helyszínt biztosítanak esküvők, lakodalmak, konferenciák, ültetéses rendezvények és állófogadások lebonyolításához.
A hintókiállítás fő anyaga a több mint 50 darab, a főúri életformához kapcsolódó 18-19. századi kocsi, hintó és lovas szán, valamint a lovaglással összefüggő egyéb tárgyi emlékek, illetve képzőművészeti alkotások gyűjteménye.
A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett vadfajok trófeáinak ad helyet. Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetnek a látogatók. Az élményt a témához kapcsolódó néprajzi és képzőművészeti gyűjtemény teszi teljessé.
A történelmi modellvasút kiállítás az egyik legnagyobb Európában. A 19-21. századi Magyarország, Ausztria és Németország vasútjait szemléltető óriásmodell az eredeti állomásépületek, vasúti pályák, mozdonyok, szerelvények korhű mása.
Az Amazon Ház Látogatóközpontban megnyílt Főúri utazások, úti kalandok című kiállítás a 19. századi és a 20. század eleji utazási kultúrát és az utazásokhoz kapcsolódó szokásokat.mutatja be számos kipróbálható eszköz segítségével.
Az 1880-as években épült pálmaház egzotikus növényeivel a főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi. A pálmaház épületét sziklakert, akvárium, kerti tó és madárpark együttese övezi.
A kastélypark a közelmúltban befejezett rekonstrukciót követően újra a Henry Ernest Milner angol kerttervező által az 1880-as években tervezett látványt nyújtja a felújított tóval, az Oroszlános kúttal és a szökőkutakkal, valamint a hercegnői kamarakerttel.

 

A kastély weboldalán friss információk találhatók az állandó- és időszaki kiállításokról, programokról, nyitvatartási időről és jegyárakról.